Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online: 2414-0295

НОВІТНІ ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАТУРАЛЬНОЇ КОСМЕТИКИ НА ОСНОВІ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

DOI: (ukr)

  • Н. А. Ткаченко
  • О. П. Чагаровський
  • Є. О. Ізбаш
  • Л. О. Ланженко
  • Є. О. Котляр

Abstract | Full Text: У роботі наведено вимоги до натуральної і органічної косметики; обґрунтовано необхідність розробки новітніх інгредієнтів для виробництва натуральних і органічних косметичних засобів на основі молочної сироватки.Наведено розроблену авторами схему комплексного перероблення молочної сироватки із застосуванням мембранних методів оброблення з метою отримання новітніх сировинних інгредієнтів для індустрії краси. Визначено сферу застосування запропонованих сировинних інгредієнтів у виробництві натуральної косметики: розчини мінералів, отримані при нанофільтраційному та електродіалізному обробленні сироватки, рекомендовані до використання у виробництві лосьйонів та тоніків, ферментований культурами лакто— та біфідобактерій ультрафільтраційний фільтрат (УФ—фільтрат) — для виробництва «живих» безспиртових тоніків; «пробіотичні» засоби для тонізації шкіри з лізатами пробіотичних культур лакто— і біфідобактерій можуть вироблятися із пастеризованого ферментованого УФ—фільтрату; сухий концентрат пробіотичних культур лакто— та/або біфідобактерій і сироваткових білків, отриманий ліофільним сушінням ферментованого заквасками безпосереднього внесення ультрафільтраційного демінералізованого концентрату, рекомендовано використовувати як інгредієнт «живих» шампунів, кремів, бальзамів, скрабів, убтанів, масок, декоративної косметики; концентрати коротко—ланцюгових пептидів з молекулярною масою до 1,5 кДа, отримані у процесі ферментолізу концентратів сироваткових білків із застосуванням комплексів протеаз, з подальшим центрифугуванням, можуть бути інгредієнтами косметики з anti—age ефектом.Обґрунтовані параметри ферментації УФ—фільтрату сирної сироватки, заквашувальними композиціями зі змішаних культур лакто— та біфідобактерій: температура 37…40 °С, тривалість — 24…36 год. Визначені показники якості ферментованих УФ—фільтратів сирної сироватки, наведені рекомендації щодо їх застосування у виробництві натуральних «живих» косметичних засобів для тонізації шкіри.

Keywords:

  • натуральна косметика
  • органічна косметика
  • косметичний інгредієнт
  • молочна сироватка
  • концентрат сироваткових білків
  • коротколанцюговий пептид
  • ультрафільтраційний фільтрат
  • ферментація
  • біфідобактерії
  • лактобактерії