Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online: 2414-0295

НОВІ КОМБІНОВАНІ ПРОДУКТИ З РАДІОПРОТЕКТОРНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ І ЗБАЛАНСОВАНИМ ХІМІЧНИМ СКЛАДОМ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА

DOI: (ukr)

  • Н. А. Ткаченко
  • Є. О. Ізбаш
  • А. В. Копійко
  • Г. Р. Рамазашвілі

Abstract | Full Text: У роботі наведено наукове обґрунтування використання пробіотичних культур біфідо— і лактобактерій та молочно—рослинних систем при розробці інноваційних технологій комбінованих ферментованих харчових продуктів з радіопротекторними і пробіотичними властивостями, збалансованим співвідношенням основних харчових нутрієнтів та тривалим терміном зберігання, які можуть бути використані як у повсякденному харчуванні військовослужбовців, так і у процесі їх лікування та/або реабілітації.Результатами досліджень стануть: методологія проектування комбінованих молочно—рослинних систем із радіопротекторними властивостями та збалансованим хімічним складом для створення цільових продуктів на основі вітчизняної сировини; наукові засади щодо посилення радіопротекторних властивостей комбінованих молочно—рослинних систем шляхом застосування фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів, багатих на вітаміни та мінерали радіопротекторної дії; методологія прогнозування складу заквашувальних композицій із пробіотичних культур біфідо— і лактобактерій для розробки інноваційних технологій комбінованих ферментованих харчових продуктів із радіопротекторними та пробіотичними властивостями й тривалим терміном зберігання для військовослужбовців; методологія прогнозування пробіотичних, реологічних та структурно—механічних властивостей цільових продуктів для військовослужбовців за складом використаних у технологічному процесі заквашувальних композицій, сировинних та фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів; наукові основи інноваційних технологій комбінованих ферментованих молочних продуктів (напоїв та десертів) із радіопротекторними та пробіотичними властивостями, збалансованим хімічним складом і тривалим терміном зберігання для військовослужбовців.Інноваційність запропонованих технологічних рішень та відмова від використання у цільових продуктах для військовослужбовців імпортної сировини сприятимуть підвищенню стабільності економіки та національної безпеки України.

Keywords:

  • харчування військовослужбовців
  • радіопротекторні властивості
  • пробіотичні властивості
  • збалансований хімічний склад
  • молочно—рослинна система
  • біфідобактерія
  • лактобактерія
  • комбінований харчовий продукт