Scientific Works

ISSN-print: 2073-8730
ISSN-online: 2414-0295

ВПЛИВ ПОЛІВІНІЛОВОГО СПИРТУ НА ВЛАСТИВОСТІ ЇСТІВНИХ ПЛІВОК НА ОСНОВІ КАРТОПЛЯНОГО КРОХМАЛЮ І ЖЕЛАТИНУ

DOI: (ukr)

  • О. С. Шульга

Abstract | Full Text: В статті наведено результати дослідження впливу плівкоутворювача полівінілового спирту (ПВС) на властивості їстівних плівок на основі картопляного крохмалю та желатину. Мета статті полягала у дослідженні впливу ПВС на динамічну в’язкість, температуру застигання розчинів плівки, показники міцності та видовження, паропроникності, «активності води» та хімічні зміни у складах плівок виготовлених на основі картопляного крохмалю і желатину. У процесі досліджень використано затверджені методики та відповідні прилади. Так, динамічну в’язкість виміряли на приладі Реотест—2. Фізико—механічні властивості проводилися на універсальній випробувальній машині TIRAtest—2151. Вплив ПВС на хімічні зміни у складі плівки встановлено за допомогою ІЧ—спектроскопії на приладі Nexus — 475 фірми Nicolet, таблетка з КBr. Активність води визначали на приладі HygroLab. На підставі проведених досліджень встановлено, що додавання ПВС збільшує динамічну в’язкість розчинів плівки. Збільшення концентрації ПВС підвищує температуру застигання розчину плівки з 23,5 до 28,0 °С. Міцність досліджуваних плівок збільшується з 8,76 МПа до 16,55 МПа при додаванні ПВС. Показник паропроникності збільшується з 6,28 до 7,06 мг/(м∙год∙кПа) при збільшенні концентрації ПВС у складі плівки. Характер смуг валентних коливань νОН та їх область знаходження різний залежно від кількості ПВС: 1 % — 3439,77 см—1, 1,5 % — 3426,25 см—1, 2 % — 3411,10 см—1, ПВС — 3408,02 см—1, що залежить від ступеня участі гідроксильних груп в утворенні водневих зв'язків. За показником «активність води» їстівні плівки відносяться до виробів з низькою вологістю (0,329…0,340), а отже, тривалого строку зберігання. Наукова новизна полягає у встановленні теоретичних закономірностей впливу ПВС на ряд технологічних та споживних властивостей розробленого пакувального матеріалу — їстівна плівка. Отримані результати дозволять замінити синтетичні пакувальні матеріали для ряду кондитерських та хлібобулочних виробів.

Keywords:

  • їстівна плівка
  • желатин
  • полівініловий спирт
  • картопляний крохмаль
  • паропроникність
  • активність води
  • динамічна в’язкість